Veilig de weg op met een onderhouden aanhangwagen

Net als een auto is ook een aanhangwagen aan slijtage onderhevig. Bovendien is rijden met een grote aanhanger niet eenvoudig, maar ook met een kleine ongeremde aanhangwagen zijn de Vlaamse wegen een uitdaging. Wegen in slechte staat zorgen ervoor dat aanhangers het zwaar te verduren krijgen en bij het manoeuvreren is een paaltje zo geraakt. Laat daarom je aanhangwagen onderhouden en herstellen bij Van Steerteghem Koen.

Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud

Het belang van een goed onderhouden aanhangwagen

Voor veel zelfstandige aannemers, hoveniers of tegelleggers is een goed werkende aanhangwagen een onmisbaar werkinstrument. Het is daarom belangrijk bij kleine beschadigingen kort op de bal te spelen. Een klein scheurtje kan bij verdere belasting al snel uitgroeien tot een grotere breuk met alle gevolgen van dien: je bent je aanhangwagen langere tijd kwijt en de herstelkost is groter. Bovendien is het gevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers om met een defecte aanhangwagen te blijven rijden. We raden daarom zeker een jaarlijks onderhoud van je aanhangwagen aan in onze gespecialiseerde werkplaats.

Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud

Wettelijke verplichtingen

Onderhoud van je aanhangwagen is niet wettelijk verplicht. De keuring van aanhangwagens met MTM hoger dan 750 kg is dat wel. Dit type moet je ook apart inschrijven. Geen zin of tijd om zelf met je aanhangwagen naar de keuring te gaan? Dan doen wij dit voor jou! Contacteer ons voor meer informatie.

Wat doen we bij een volledig onderhoud van een aanhangwagen?

Bij een volledig onderhoud van een aanhangwagen voeren we in feite zelf een keuring uit.

  • Zijn de nodige identificatietekens nog aanwezig en zijn ze zeker juist?
  • Werken de remmen naar behoren en is het verschil in remkracht tussen beide zijden niet te groot?
  • Is de koppeling sterk genoeg en vertoont ze geen speling?
  • Werkt de verlichting goed?
  • Zijn de spatborden niet beschadigd en steken de banden niet uit?
  • Is de profieldiepte van de banden nog diep genoeg en vertonen de banden van de aanhangwagen geen scheuren?
  • Is de noodkoppeling aanwezig en is ze in onbeschadigde toestand?
  • Vertonen het chassis en de dissel geen scheuren of vervormingen?
  • Is de oplooprem-schokdemper nog in orde zodat de koppeling niet te snel inschuift?

Voor een aantal aanhangwagens zijn er specifieke controles. Bij een kipper bijvoorbeeld besteden we extra aandacht aan de hydraulische kiepsystemen. Bij kantelbare autotransporters controleren we of het kantelmechanisme nog naar behoren werkt. Moet je je aanhangwagen langere tijd missen voor een onderhoud of herstelling? Dan kan je een vervang-aanhanger krijgen.

Herstellingen en aanpassingen op maat

Je kan bij ons terecht voor kleine herstellingen (bv. nieuwe banden laten leggen) tot grote herstellingen (bv. de montage van een nieuwe (aangepaste) laadvloer). Wil je je aanhangwagen achteraf laten aanpassen? Ook dat is zeker mogelijk. Een van onze specialiteiten zijn op maat gemaakte huiven voor bak– en plateau-aanhangwagens. Ook loofnetten kunnen perfect achteraf gemonteerd worden, net als een laadkraan om zware lasten gemakkelijk te tillen. Bovendien spaart dit heel wat tijd bij het laden en lossen van zware, moeilijke ladingen. Deze laadkranen zijn van het Nederlandse topmerk Maxilift.

Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud
Onderhoud